About the Recipe
Till detta recept behöver man tillgång till en affär som har japanska specialiteter.
För dig som bor i Stockholm kan Japanska Torget på Tegnérgatan 6 rekommenderas.
www.japanskatorget.com
Ingredients
600-1000 gram entrecôte, väl marmorerad. (I så tunna skivor som möjligt, be charkpersonalen om hjälp “två dagar brukar det ta för dem”).
1-2 påsar (beroende av storlek) shirataki eller två påsar glasnudlar, (shiratake är en sorts groddar).
2 paket färdig tofu eller yakitofu, (tofu är pressade soyabönor).
8-10 stycken shiitake svampar (skogschampinjoner fungerar bra också).
1 huvud salladskål.
4 Morötter
2 Gula lökar
4 ägg.
1 purjolök.
4 port “japanskt” ris.
Preparation
Sukiyakibuljong
Du kan behöva mixa lite med Soya och Sake för att få just din smak, inget är skrivet i sten.
Jag har testat lite olika sätt att göra detta, se nedan.
“western style Sukiyaki” enligt japanskt recept “Min favvo”
1dl japansk soya
2dl Sake
Sedan allt mellan 1/2 till 4 matskedar socker, beronde å hur du själv tycker.
Enligt vissa i Japan:
2dl japansk soya
1dl Sake
Sedan allt mellan 1/2 till 4 matskedar socker, beronde å hur du själv tycker.
Enligt “Svensson Japan”
4dl deciliter vatten.
2dl deciliter japansk soya.
1dl Mirin.
Koka riset. (Se hur här)
Koka shirataki tills de är mjuka och skölj dem i kallt vatten ordentligt inna du lägger dem i en skål.
Skär entrecôten (eller, be att få den skuren i butiken) i lövtunna skivor.
Skölj grönsakerna och skär salladskålen i stora bitar.
Skär purjolöken i strimlor, inte för små.
Skär den gula löken i runda strimlor.
Skala och skär morötterna i tunna skivor.
Skär bort fötterna på shiitakisvamparna.
Skär tofun i lite större bitar.
Vispa ihop Sukiyakibuljong.
Koka upp såsen i en gryta på en liten bordsgasspis.
Servera med en skål kokt ris och en skål med ett uppvispat rått ägg per person.
Kött och grönsaker doppas först i den heta buljongen, därefter i det uppvispade ägget.