top of page

Sukiyaki Recipe (Frederiks)

Prep Time:

1h

Cook Time:

30min

Serves:

4

About the Recipe

Till detta recept behöver man tillgång till en affär som har japanska specialiteter.

För dig som bor i Stockholm kan Japanska Torget på Tegnérgatan 6 rekommenderas.

www.japanskatorget.com 

Ingredients

  • 600-1000 gram entrecôte, väl marmorerad. (I så tunna skivor som möjligt, be charkpersonalen om hjälp “två dagar brukar det ta för dem”).


  • 1-2 påsar  (beroende av storlek) shirataki eller två påsar glasnudlar, (shiratake är en sorts groddar).


  • 2 paket färdig tofu eller yakitofu, (tofu är pressade soyabönor).


  • 8-10 stycken shiitake svampar (skogschampinjoner fungerar bra också).


  • 1 huvud salladskål.


  • 4 Morötter


  • 2 Gula lökar


  • 4 ägg.


  • 1 purjolök.


  • 4 port “japanskt” ris.

Preparation

Sukiyakibuljong

Du kan behöva mixa lite med Soya och Sake för att få just din smak, inget är skrivet i sten.

Jag har testat lite olika sätt att göra detta, se nedan.


western style Sukiyaki” enligt japanskt recept “Min favvo”

1dl japansk soya

2dl Sake

Sedan allt mellan 1/2 till 4 matskedar socker, beronde å hur du själv tycker.


Enligt vissa i Japan:

2dl japansk soya

1dl Sake

Sedan allt mellan 1/2 till 4 matskedar socker, beronde å hur du själv tycker.


Enligt “Svensson Japan”

4dl deciliter vatten.

2dl deciliter japansk soya.

1dl Mirin.



Koka riset. (Se hur här)

Koka shirataki tills de är mjuka och skölj dem i kallt vatten ordentligt inna du lägger dem i en skål. 



  1. Skär entrecôten (eller, be att få den skuren i butiken) i lövtunna skivor.


  2. Skölj grönsakerna och skär salladskålen i stora bitar.


  3. Skär purjolöken i strimlor, inte för små.


  4. Skär den gula löken i runda strimlor.


  5. Skala och skär morötterna i tunna skivor.


  6. Skär bort fötterna på shiitakisvamparna.


  7. Skär tofun i lite större bitar. 



Vispa ihop Sukiyakibuljong.


Koka upp såsen i en gryta på en liten bordsgasspis.


Servera med en skål kokt ris och en skål med ett uppvispat rått ägg per person.


Kött och grönsaker doppas först i den heta buljongen, därefter i det uppvispade ägget. 

bottom of page