About the Recipe
De toscanska köttbullarna har i regel en avlång form. Man brukar fritera dem i olja eller så kokar man dem i tomatsås.
Detta är min favvo, så gör precis som receptet för att inte sumpa det!
Ingredients
600 gr nötfärs
100 gr parmesanost på bit (ca 2 dl riven)
1 ägg
2 vitlöksklyftor (tre om du vill ha lite mer styrka)
2 msk finhackad slätbladig persilja. (jag brukar ta 4 msk och MYCKET fint hackat!)
1 citron (eller 2-3 st skulle jag använda för att få fram smaken bra)
3 msk olivolja extra vergine (lite mer i pannan gör det godare)
30 gr smör
mjöl
2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Preparation
Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan och riv parmesanosten.
Blanda köttfärsen med vitlök, persilja, ägg, parmesanost, salt och peppar i en skål. Låt blandningen stå och “ta smak” i ca 1 tim.
Forma avlånga köttbullar (ca 24 stycken) och rulla dem i lite vetemjöl (slå av överflödigt mjöl).
Stek köttbullarna i smöret och olivoljan i en stor stekpanna under lock på svag värme i ca 30 min. Vänd dem ofta.
Till sist pressa citronen och häll saften över köttbullarna. Höj värmen, när skyn kokat upp igen är köttbullarna klara.