top of page

köttbullar i citronsky (fredde special)

Prep Time:

Cook Time:

Serves:

About the Recipe

De toscanska köttbullarna har i regel en avlång form. Man brukar fritera dem i olja eller så kokar man dem i tomatsås.
Detta är min favvo, så gör precis som receptet för att inte sumpa det!

Ingredients

  • 600 gr nötfärs


  • 100 gr parmesanost på bit (ca 2 dl riven)


  • 1 ägg


  • 2 vitlöksklyftor (tre om du vill ha lite mer styrka)


  • 2 msk finhackad slätbladig persilja. (jag brukar ta 4 msk och MYCKET fint hackat!)


  • 1 citron (eller 2-3 st skulle jag använda för att få fram smaken bra)


  • 3 msk olivolja extra vergine (lite mer i pannan gör det godare)


  • 30 gr smör


  • mjöl


  • 2 tsk salt


  • 1 krm nymald svartpeppar

Preparation

  1. Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan och riv parmesanosten.


  2. Blanda köttfärsen med vitlök, persilja, ägg, parmesanost, salt och peppar i en skål. Låt blandningen stå och “ta smak” i ca 1 tim.


  3. Forma avlånga köttbullar (ca 24 stycken) och rulla dem i lite vetemjöl (slå av överflödigt mjöl).


  4. Stek köttbullarna i smöret och olivoljan i en stor stekpanna under lock på svag värme i ca 30 min. Vänd dem ofta.


  5. Till sist pressa citronen och häll saften över köttbullarna. Höj värmen, när skyn kokat upp igen är köttbullarna klara.

bottom of page