top of page

Frederiks starkvinsglögg

Prep Time:

2 weeks

Cook Time:

2h

Serves:

10

About the Recipe

Starkt och mycket farligt 😉 Jag tycker dock att denna glögg Ă€r lite för stark, men alla har olika smak


OBS! Det tar tvÄ veckor att göra detta recept!

Ingredients

Essens:

  • Essens: 300 ml Rent brĂ€nnvin

  • 10 gram kryddnejlika (hela)

  • 10 gram kardemumma (hela)

  • 10 gram ingefĂ€ra (Torkad)

  • 10 gram kanelstĂ€nger

  • 1/2 vaniljstĂ„ng

  • 1 riven citron (det gula pĂ„ skalet)

  • 5 pomeransskal (Torkade)



Stomme:

  • 0.75 liter liter vatten

  • 800 gram strösocker

  • 150 cl rödvin (ett lĂ€tt vin, inte tunga strĂ€va)

  • 75 cl Rent brĂ€nnvin

Preparation

Gör Essens:

  1. Ta fram en glasburk med lock.

  2. HÀll i 300 ml brÀnnvin

  3. Stöt kryddnejlikor, kardemumma och kanelstÀnger ordentligt.

  4. Mosa ingefÀran med en knivsida mot skÀrbrÀdan (Pomeransskalen kan var som dom Àr)

  5. Riv citronskalet rakt ner i glasburken med brÀnnvin.

  6. HĂ€ll i alla kryddorna i glasburken

  7. SÀtt pÄ locket pÄ burken och lÄt den stÄ i tvÄ veckor. Skaka pÄ burken en gÄng om dagen.


Gör klart Glöggen

  1. Filtrera essens i kaffefilter (obs! detta tar ett par timmar).

  2. Ta samtliga kryddor som ligger kvar och klÀm ut den sista saften ur dem i filtret. (lÄt det filtreras
)

  3. Ta fram en kastrull och hÀll i 800 gram socker och 0.75 liter vatten

  4. Koka vattnet med sockret försiktigt tills det börjar bli lite tjockare. (lÄt det svalna)

  5. Ta fram en skÄl eller annan stor behÄllare som kan hÄlla 4.5 liter

  6. Blanda Essens, sockerlaget, vin och brÀnnvin (rör om).

bottom of page