top of page

Saffranrisotto

Prep Time:

Cook Time:

Serves:

About the Recipe

Det finns många olika rissorter som passar bra till risotto. Arborio riset är det vanligaste italienska risottoriset men kanske inte det godaste. Prova gärna ett annat ris om ni har möjlighet, t.ex. Carnaroli, Baldo eller Vialone.
Originalreceptet innehåller smält oxmärg men den kan uteslutas. Om oxmärgen utesluts tillsätt lite mer smör.

Ingredients

  • 400 gr (ca 5 dl) risottoris


  • 1,5 l grönsaksbuljong


  • 30 gr oxmärg, smält och silad


  • 1 stor gul lök


  • 60 gr parmesanost på bit (ca 2 dl riven)


  • 70 smör


  • 1 tsk saffran


  • 1/2 krm socker


  • 1 dl vitt vin


  • salt

Preparation

  1. Förbered buljongen. Gör en egen grönsaksbuljong (se recept grönsaksbuljong) eller använd buljongtärning (helst utan mononatriumglutamat). Buljongen ska sjuda under hela koktiden och tillsättas i risotton slevvis.


  2. Finhacka löken. Smält ca 25 gr smör i en liten kastrull och fräs löken på svag värme tills den är mjukt (ca 10 min). Löken får ej brännas, tillsätt lite vatten om det behövs.


  3. Stöt saffran och socker i en mortel.


  4. Smält ca 25 gr smör i en stor tjockbottnad kastrull (eller teflongryta). Smält samtidigt oxmärgen separat i en liten gryta sila ner den i det smälta smöret.


  5. Höj värmen tillsätt riset och stek väl under omrörning tills riset blivit lite genomskinligt. Häll på vinet och låt evaporera.


  6. Sänk värmen och häll på ca 2 soppslevar (2 dl) varm buljong och låt buljongen koka in i riset.


  7. Tillsätt löken, salta (ej för mycket, tänk på att buljongen och parmesanosten är salta) och häll på ytterligare 2 soppslevar buljong, rör om och låt buljongen koka in.


  8. Blanda all saffran med lite buljong i soppsleven och blanda ner blandningen i risotton. Fortsätt att hälla på ca 2 soppslevar buljong åt gången tills risotton är klar (ca 16-20 min). Rör om ordentligt varje gång ni häller på ny buljong så att inte riset fastnar på botten.


  9. När risotton är färdigkokt dvs. har en krämig konsistens och riset är al dente, stäng av värmen och dela resten av smöret och fördela det över risotton. Strö över den rivna parmesanosten och låt risotton vila under lock i några minuter tills smöret smält. Blanda väl och servera genast.

bottom of page