About the Recipe
Supergott, super kul och riktigt juligt. Du ska inte köpa glögg, detta gör du godare med detta recept.
OBS! Det tar ca 2-3 dagar att göra denna glögg.
Ett råd är att experimenter med olika smaker som du gillar, tex polkagris, apelson eller något annat du förknippar med julen. Have Fun!
Ingredients
Ingredienser Essens
4 dl Okryddat Brännvin
4 st Pomeransskal (Torkade)
4 st Normalstora Ingefärabitar (Torkade)
6 st Hela kanelstänger
2 msk kardemumma (krossas)
1 msk Kryddnejlika (hela)
1/2 Vaniljstång
1/2 till 1 Citron (rivet skal)
Ingredienser Stomme
2 dl Portvin (Rött eller vitt beroende på vilken färg du vill ha på glöggen)
150 cl Tort vitt vin (2 flaskor)
3 dl Strösocker
Preparation
OBS! Om du får ut 2dl av essens efter att den stått i två dagar och du silat den (det var det jag fick kvar av 4 dl..) Då bör du endast ha 110 cl vin.
Råd:
Smaksak då det gäller hur mycket vin/portvin man vill ha. Men jag tycker detta recept ger en stark smak av kryddor, så som jag vill ha det.
OBS! Om du får ut 2dl av essens efter att den stått i två dagar och du silat den (det var det jag fick kvar av 4 dl..) Då bör du endast ha 110 cl vin.
Gör så här
Ta fram en stor behållare av glas som har lock (ca 2.5 liter stor)
Häll i 4 dl brännvin
Bryt kanelstängerna på mitten och lägg i dem.
Riv yttersta skalet av en halv citron och häll i dem
Ta en kniv och lägg över ingefäran och tryck till så att den spricker, lägg den sedan i dem i behållaren
Ta fram morteln och krossa nejlikorna något innan du lägger i dem
Krossa sedan Kardemumman något i morteln
Skär vaniljstången rakt över så att den blir öppen innan du lägger i den
Låt nu krydd-sprit blandningen så minst 48 timmar. gärna 4 dagar. Vänd upp och ner på den med jämna mellanrum.
Gör Glöggen klar
Ta fram en mycket fin sil och sila krydd-sprit blandningen en gång
Sen tar du fram ett milita filter som du nu silar det genom tills det inte är grumligt. (1-2 gånger, detta tar tid…)
Gör ren behållaren och häll krydd-sprit blandningen i den
Häll i portvinet
Ta 5dl vitt vin och häll det i en kastrull
Lägg i sockret i kastrullen och sätt på plattan
Viktigt nu är att du inte kokar detta, utan har det på så varmt att sockret smälter helt, Utan att det kokar..
Låt vin-sockerlagen svalna.
Häll i vin-sockerlagen samt 100 cl vin i behållaren
Stäng locket och skaka lite på behållaren.